Πρόληψη εσωτερικών συμπυκνώσεων (Μούχλα)
Είναι συνηθισμένο το φαινόμενο που εκδηλώνεται στο εσωτερικό μέρος των αμόνωτων δομικών στοιχείων π.χ. δοκάρια, κολώνες, τοιχεία. Οφείλεται σε διάφορες θερμοκρασίες και συνοδεύονται συνήθως με ανάπτυξη μούχλας. Είναι ουσιαστικό το ίδιο φαινόμενο που συμβαίνει στα μονά τζάμια. Η σωστή λύση πρόληψης είναι η θερμομόνωση όλων των δομικών στοιχείων, με άλλα λόγια η πλήρης αποφυγή θερμογεφυρών.
Άμεση αντιμετώπισης μούχλας
Το πρόβλημα της μούχλας – γενική ονομασία ενός συνόλου κοινών φυτικών μικροοργανισμών – είναι αρκετά διαδεδομένο στα ελληνικά σπίτια.Για να αντιμετωπίσετε άμεσα και απλά την μούχλα πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο καλό είναι να βουτήξετε ένα σφουγγαράκι μέσα στην χλωρίνη (που χρησιμοποιούμε για το σπίτι μας) και να το τρίψουμε καλά στο σημείο που έχει παρουσιαστεί η μούχλα (Την μούχλα την καταλαβαίνουμε από το χρώμα της όπου και παρουσιάζεται σαν πράσινη ή μαύρη) Το αποτέλεσμα θα είναι να εξαφανιστεί σε μαγάλο βαθμό και ο λόγος θα είναι, γιατί η μούχλα είναι ζωντανοί οργανισμοί που απλά τους σκοτώνουμε. Αν το σπίτι μας είναι παραθαλάσσιο και έχουμε έντονο το πρόβλημα της υγρασία καλό είναι να χρησιμοποιούμε και απορροφητές υγρασίας.
Οι απορροφητές υγρασίας είναι μικρές συσκευές που μπορούν να απορροφήσουν την υγρασία από τον χώρο μας και να την αποθηκεύσουν μέσα στο δοχείο τους.
Πως αναπτύσσεται η μούχλα;
Μούχλα υπάρχει παντού, μέσα κι έξω. Το θέμα δεν είναι να την εξαφανίσουμε• αυτό είναι αδύνατο. Το θέμα είναι να περιορίσουμε τη συγκέντρωσή της. Ενώ ο άνθρωπος μπορεί να ανεχθεί συγκεκριμένες συγκεντρώσεις μούχλας, όταν αυτές υπερβούν κάποιο όριο, μπορεί να εκδηλωθούν προβλήματα υγείας, π.χ. αλλεργίες, άσθμα κλπ.
Η κύρια αιτία της ανάπτυξης της μούχλας είναι η υγρασία. Περιορίστε την υγρασία και θα ελέγξετε τη μούχλα. Σπόρια της μούχλας που περιφέρονται με τον αέρα, κολλούν σε υγρές εσωτερικές επιφάνειες και αναπτύσσουν αποικίες, τρεφόμενες με οργανική ύλη που αποσπούν από χρώματα, ξύλο, μοκέτες, ταπετσαρίες κλπ.
Ποιες είναι οι πηγές υγρασίας στο σπίτι;
Υδρατμοί από μαγείρεμα, προσωπική υγιεινή, στεγνωτήρες, υγραντήρες κλπ.
Είσοδος νερού και υδρατμών από το υπόγειο ή τους τοίχους με διάχυση ή αέρια ρεύματα.
Μαζική είσοδος νερού από ρωγμές ή ατέλειες.
Διαρροές σωληνώσεων.
Υγρασία υλικών (νέα κτίρια) κλπ.
Προσέξτε λίγο τις παραπάνω αιτίες, γιατί μπορούν να δώσουν εξήγηση στο γιατί δύο παρόμοια διαμερίσματα στην ίδια πολυκατοικία παρουσιάζουν πολύ διαφορετικά προβλήματα.
Που εντοπίζεται συνήθως η μούχλα;
Κυρίως:
Στα αμόνωτα εξωτερικά δομικά στοιχεία – κολώνες, δοκάρια, τοιχεία κλπ.
Πίσω από έπιπλα, που μπαίνουν μπροστά από εξωτερικούς τοίχους.
Σε μπάνια, κουζίνες ή άλλους υγρούς χώρους.
Κοινή συνισταμένη είναι η αυξημένη υγρασία, η έλλειψη αερισμού και η δυνατότητα συμπύκνωσης.
Πως καταπολεμάται;
ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
1. Προσπαθούμε να ελέγξουμε κατά το δυνατό την παραγωγή υδρατμών:
Σε υγρούς χώρους να υπάρχει απευθείας εξαερισμός προς τα έξω.
Να υπάρχει τακτικός αερισμός. Ένα παράθυρο μονίμως ανοιγμένο 1-2cm.
Να επισκευάζονται τυχόν διαρροές και να μονώνονται σωλήνες ψυχρού νερού.
2. Οι υαλοπίνακες πρέπει να είναι μονωτικοί και να μην αφήνουμε θερμογέφυρες στο περίβλημα του κτιρίου.
Όπου υπάρχει μούχλα:
Καθαρίζουμε τις μεγάλες ποσότητες με μια σκληρή βούρτσα.
Προσοχή!! Δεν πρέπει να αναπνέουμε τους μικροοργανισμούς!
Εξουδετερώνουμε τη μούχλα μ’ ένα από τα πολλά εξειδικευμένα υλικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο.
Με τη μεθοδολογία αυτή αποφεύγουμε οριστικά τη μούχλα, αλλά δεν λύνουμε το πρόβλημα της συμπύκνωσης.
Σ’ αυτό η μόνη λύση είναι η θερμομόνωση.
Αντιμετώπιση ανιούσας υγρασίας. (Ανιούσα υγρασία είναι η υγρασία που ξεκινάει πάντα απο κάτω προς τα πάνω)
Οι τοίχοι που συνορεύουν με το έδαφος απορροφούν υγρασία και την μεταφέρουν τριχοειδώς προς τα επάνω προκαλώντας αποσαρθρώσεις επιχρισμάτων κιμωλιάσεις, αποκολλήσεις κτλ. Επίσεις η ανιούσα υγρασία μπορεί να φθάσει απο το έδαφος μέχρι και 1,5 μέτρο ύψος.Είναι απαραίτητο κατά την διάρκεια των εργασιών να προβλέπεται μια στρώση διακοπής της ανιούσας υγρασίας.
Βαφή τοίχων
Σαν πρώτο βήμα συνιστάται η χρήση ισχυρών στεγανωτικών ασταριών εξωτερικής χρήσης. Τα χρώματα πρέπει να επιλέγονται με βάση τα παρακάτω κριτήρια.
• Αντοχή σε υπεριώδεις : Μεγάλη λειτουργική ζωή
• Ελαστικότητα : Δυνατότητα παρακολούθησης των μικρομετακινήσεων του υποστρώματος
• Ατμοδιαπερατότητα : Δυνατότητα εκτόνωσης των υδρατμών.
Τα χρώματα με τα παρακάτω χαρακτηριστικά είναι στεγανά και έχουν μεγάλη λειτουργική ζωή. Το κόστος τους ανα έτος λειτουργικής ζωής είναι χαμηλό διότι στο χρώμα τα εργατικά είναι που κοστίζουν πολύ.
Εξωτερικοί τοίχοι από πέτρα, εμφανή τούβλα και επιχρίσματα
Συνηθισμένο πρόβλημα αποτελεί η εμφάνιση επανθισμάτων από άλατα και μύκητες. Συνιστάται η επάλειψη των επιφανειών με διάφανη εμποτιστικά, μυκητοστατικά, υδατοπωθητικά υλικά
Ζώνη αναπήδησης της βροχής
Η ζώνη 50cm περίπου από το επίπεδο του εδάφους καταπονείται ιδιαίτερα από τις αναπηδήσεις της βροχής. Συνιστάται το τμήμα αυτό να βάφεται με ειδικά χρώματα ανάλογης αντοχής.