domika.gr

ENERGOSTAR

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Ameco pellet

Ameco pellet

Τα πέλλετ Ameco παρασκευάζονται στην επαρχία Χαργκίτα της Ρουμανίας την χώρα του... Περισσοτερα

Πέλλετ Καναδά Pellexo…

Πέλλετ Καναδά Pellexo EN A1

Η Indom Ltd με μεγάλη χαρά ανακοινώνει την αντιπροσώπευση της Abellon CleanEne... Περισσοτερα

Ξύλο Μπρικέτα Energostar

Ξύλο Μπρικέτα Energostar

Ενδεδειγμένα αποτελούν την πιο οικονομική λύση για καύση σε τζάκια ενεργειακά ή ... Περισσοτερα

Καυσόξυλα energostar

Καυσόξυλα energostar

ΟΞΙΑ ΚΑΙ ΔΡΥΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣΔιαστάσεις παλέτας (Μεγάλη)  1,20 Χ 0,80 Χ 1,25 =1,20m3  ... Περισσοτερα

A+ A A-

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΛΑΚΙΔΙΩΝ ΜΕ ΚΟΛΛΑ ( ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ)

ΤΟ ΠΛΑΚΑΚΙ ‘ΚΑΘΕΤΑΙ’

• Είναι πιθανόν να χρησιμοποιήθηκε μεγάλη ποσότητα(πάχος άνω των 2cm) κόλλας. Eίναι βασική αρχή η κόλλα να μην ξεπερνά το πάχος του πλακιδίου. Αν έχουμε υψομετρικές διαφορές στο υπόστρωμα εξομαλύνουμε πριν τοποθετήσουμε πλακίδια, με κόλλα πλακιδίων (για μικρές διαφορές) ή τσιμεντοκονίαμα για μπετόν εξομάλυνσης.
• Τα ‘δόντια’ της σπάτουλας που χτενίζουμε την κόλλα είναι αραιά και με μεγάλο βάθος , με συνέπεια το κενό που αφήνουν κατά το χτένισμα να τείνει να καλυφθεί από την κόλλα (καθώς αυτή έχει τάση να απλώνεται για να γεμίσει την επιφάνεια υποστρώματος πλακιδίου ομοιόμορφα) .Σε αυτές τις περιπτώσεις χρησιμοποιούμε σπάτουλα με μικρότερη απόσταση των δοντιών της μεταξύ τους και χωρίς μεγάλο βάθος.
• Κάποιες φορές παρατηρείται ‘βύθιση’ στις γωνίες των πλακιδίων όταν δημιουργούν ‘σταυρό αρμού’. Συνήθως αυτό οφείλεται στο ‘καμπούριασμα’ που έχουν κάποια πλακάκια (διαλογής) και όχι σε κακοτεχνίες του τεχνίτη.

ΔΕΝ ΚΟΛΛΑΕΙ Η ΚΟΛΛΑ ΣΤΟ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑ

• Το υπόστρωμα δεν είναι καθαρό(φέρει σκόνες, λάδια κτλ)
• Το υπόστρωμα έχει υποστεί πρότερη επεξεργασία με ειδικά μη απορροφητικά υλικά
• Δεν χρησιμοποιούμε σωστό τύπο κόλλας για το συγκεκριμένο υπόστρωμα(συμβουλευτείτε τον οδηγό στο τέλος του εγχειριδίου για τους τύπους της κόλλας και που εφαρμόζεται ο καθένας)
• Είναι πολύ σφιχτή η κόλλα
• Έχει κατακρατήσει υγρά ή μεγάλη υγρασία το υπόστρωμα
ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΧΟΥΝ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΜΗ ΚΟΛΛΑΕΙ Η ΚΟΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΛΑΚΑΚΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ

Η ΚΟΛΛΑ ΤΡΑΒΑΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ

Συνήθως αντιλαμβανόμαστε αυτό το γεγονός συγκρίνοντας με προηγούμενη εφαρμογή με ίδια κόλλα, άλλο τύπο κόλλας . Ο ανοιχτός χρόνος εργασίας εξαρτάται κυρίως από τις καιρικές συνθήκες και το υπόστρωμα.
Μικρές διαφοροποιήσεις στην θερμοκρασία μπορούν να προκαλέσουν δραματικές αλλαγές στους ανοιχτούς χρόνους εργασίας που δίνουν οι κατασκευαστές της κόλλας. Ανάλογα με την θερμοκρασία , την υγρασία, τον αέρα και την ατμοσφαιρική πίεση η κόλλα μπορεί να παρουσιάζει αποκλίσεις ως προς το ‘τράβηγμα’ , σε σχέση με προηγούμενη χρήση της στον ίδιο ή σε άλλο χώρο και χρόνο. Η εμπειρία του τεχνίτη τον βοηθά να καταλάβει την ποσότητα του νερού που πρέπει να συμπληρωθεί στο μίγμα της κόλλας κατά την παρασκευή του ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερος ανοιχτός χρόνος εφαρμογής.

Η ΚΟΛΛΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ‘ΠΕΤΣΑ’ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΗΣ

Οι κατασκευαστές δίδουν ανοιχτό χρόνο εργασίας και στεγνώματος της επιφάνειας του μίγματος της κόλλας μετρημένες σε συνθήκες εργαστηρίου με θερμοκρασία 22-23 C 0 με 50 ΑΥ και χωρίς αερισμό. Εμείς ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στο εργοτάξιο ‘απλώνουμε’ τόση κόλλα ώστε να μπορούμε σε διάστημα 8 – 15 λεπτών (ανάλογα τον τύπο της κόλλας και τις συνθήκες) να καλύψουμε την επιφάνεια της κόλλας με πλακίδια πριν στεγνώσει η επιφάνεια της. Έχει παρατηρηθεί ότι μεγαλύτερο ρόλο στο στέγνωμα της επιφάνειας της κόλλας παίζουν τα ρεύματα αέρος που εμφανίζονται στο εργοτάξιο και ο αέρας γενικότερα.

Η ΚΟΛΛΑ ΔΕΝ ΤΡΑΒΑΕΙ

Όμοια με την παραπάνω παράγραφο μπορεί να φταίει:
• Η καιρικές συνθήκες( πχ χαμηλή θερμοκρασία, μεγάλη υγρασία κτλ)
• Υπερβολικά πολύ νερό στην κόλλα
• Λάθος χρησιμοποίηση ενισχυτικού υγρού
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά και ο ανοιχτός χρόνος εφαρμογής διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο της κόλλας ακόμη και σε κόλλες της ίδιας εταιρίας. ΜΗΝ ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΑΙ ανόμοιους τύπους κόλλας περιμένοντας να έχετε τα ίδια αποτελέσματα στα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις επιδόσεις .

Η ΚΟΛΛΑ ΚΡΕΜΑΕΙ ΣΕ ΚΑΘΕΤΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ

• Υπερβολική ποσότητα κόλλας. Εξομαλύνεται το υπόβαθρο και χρησιμοποιήστε λιγότερη κόλλα. ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ την κόλλα σαν συγκολλητική ουσία και υλικό εξομάλυνσης ταυτόχρονα, όταν έχουμε κακοτεχνίες στο υπόστρωμα.
• Υπάρχει τελείως μη απορροφητικό υπόστρωμα
• Χρησιμοποιούμε λάθος τύπο κόλλας για το υπόστρωμα
• Δεν έχουμε τοποθετήσει οδηγούς τελειώματος
• Έχουμε πολύ αραιή κόλλα ( χρησιμοποιήστε )λιγότερο νερό
• Το υπόστρωμα προς εφαρμογή έχει πολύ υγρασία
Σε σοβατεπί συνήθως η επιφάνεια εξαιτίας του μικρού μεγέθους τους περνάει απαρατήρητη κατά την διαδικασία εξομάλυνσης που προηγείται της τοποθέτησης πλακιδίων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρείται υπερβολική χρήση κόλλας στην ράχη του πλακιδίου και απευθείας συγκόλληση με το υπόστρωμα. Η κόλλα λόγω βάρους κρεμάει και συμπαρασύρει και το σοβατεπί. Εξομαλύνετε από πριν και τις επιφάνειες των σοβατεπί. Πρέπει και αυτές να είναι καθαρές.
ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΠΑΛΙ η ποσότητα κόλλας κατά την
συγκόλληση δεν πρέπει να ξεπερνά το πλάτος του πλακιδίου.

Η ΚΟΛΛΑ ΕΧΕΙ ΣΒΩΛΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΥΣΗ

• Δεν χτυπήσαμε σωστά το μίγμα με την απαραίτητη δοσολογία νερού (είναι σχετικά σφιχτό) . Συμβουλευτείτε τις οδηγίες στο σακί της κόλλας συμπληρώστε νερό, αναδεύσατε το μίγμα με ηλεκτρικό αναδευτήρα αφήστε 10’ να ‘μελώσει’ και ανακατέψτε πάλι.
• Είναι πιθανόν η κόλλα λόγω κακής αποθήκευσης να έχει ‘τραβήξει’ υγρασία
• Έχουμε χρησιμοποιήσει πολύ νερό ( προσθέστε σκόνη)

Η ΚΟΛΛΑ ΚΟΛΛΑΕΙ ΣΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ (ΣΠΑΤΟΥΛΕΣ) ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ

Δεν έχει γίνει καλός καθαρισμός της σπάτουλας σε προηγούμενη χρήση και έχουν μείνει υπολείμματα τα οποία έχουν στεγνώσει και το νέο υλικό προσκολάται πάνω στο παλιό(λόγω συμβατότητας της χημικής τους σύνθεσης)


ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΤΕΣ ΠΛΑΚΙΔΙΩΝ ( ΣΤΑΥΡΟΥΔΑΚΙΑ, ΤΑΥ, ΣΦΗΝΕΣ ) ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΕΤΥΧΑΙΝΟΥΜΕ ΟΜΟΙΟΜΟΡΦΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΠΛΑΚΙΔΙΩΝ (ΑΡΜΟΣ ) ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΡΙΣΤΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ !