Στο σημείο αυτό αναφέρουμε τα ποιο κύρια χαρακτηριστικά που υπάρχουν στις μεμβράνες κεραμοσκεπών.
1. Οι μεμβράνες είναι κυρίως ασφαλτικές, διαπερατές στον υδρατμό σε όλη τη μάζα της, και οπλισμένες με μη υφαντό πολυεστέρα (τύπος /Ρ). Ο σκοπός τους είναι να προορίζονται για στεγάνωση κάτω από τα κεραμίδια.
2. Επίσεις είναι ανθεκτικές, εύκαμπτες, δεν σαπίζουν , και είναι σταθερές σε υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες με μεγάλη διάρκεια ζωής.
3. Συνήθως στην κάτω πλευρά των μεμβρανών είναι επικολλημένη άμμος ή και ακόμα γεωύφασμα , ενώ η πάνω επιφάνεια είναι ασφαλτική ή φέρει ταλκ.
Τι να επιλέξουμε από τα δεκάδες είδη;
Οι μεμβράνες κεραμοσκεπών είναι λεπτά φύλλα βάρους συνήθως 100-500 gr/m2.
Ο σκοπός τους είναι η προστασία της στέγης από νερό – χιόνι – σκόνες που διεισδύουν από τους αρμούς των κεραμιδιών, ιδιαίτερα όταν παράλληλα υπάρχει άνεμος.
Τα είδη που κυκλοφορούν είναι κυρίως τα εξής (υπάρχουν πολλά είδη για να καλυφθούν όλα από μια πρόχειρη ομαδοποίηση):
1. Ασφαλτικές: Πρόκειται για πλήρη φράγματα υδρατμών ή έχουν πολύ μικρή ατμοδιαπερατότητα: έως 7gr H2O/ m2 24h.
2. Πλαστικές: Μικρού βάρους, συνήθως 80-120 gr/m2, από πολυαιθυλένιο ή πολυπροπυλένιο. Με μικρή ατμοδιαπερατότητα, που δίνεται με την τεχνική της μικροδιάτρησης. Συνήθως είναι οπλισμένες με πλέγμα – καρέ πολυπροπυλενίου. Υπάρχουν πολλές βερσιόν. Μικρό κόστος.
3. Ατμοδιαπερατές: Με 2, 3 ή 4 επάλληλα στρώματα οι μεμβράνες αυτές έχουν σαν κοινό χαρακτηριστικό τη μεγάλη ατμοδιαπερατότητα: 1000 – 1800 gr/m2 24h. Ο πυρήνας τους είναι ένα στεγανό αλλά ατμοδιαπερατό φιλμ πολυαιθυλενίου που προστατεύεται εκατέρωθεν συνήθως από υφάσματα πολυπροπυλενίου. Βάρη 100-180 gr/m2.
Εάν διαλέγαμε μια μεμβράνη για το σπίτι μας, σίγουρα θα ήταν μια ατμοδιαπερατή τριών στρώσεων, ελάχιστου βάρους 130-140 gr/m2, με αυξημένες μηχανικές αντοχές.
Τις πλαστικές τις θεωρούμε – και είναι – φθηνές.
Τις ασφαλτικές τις αποφεύγουμε, γιατί δεν αναπνέουν.
Οι Έλληνες αγοράζουν με κριτήριο το βάρος. Χρησιμοποιούν ακόμη και ασφαλτόπανα 4Kg/m2. Το βάρος τους ελκύει…
Διαλέξτε με κριτήριο την ατμοδιαπερατότητα και δευτερευόντως τη μηχανική αντοχή.
Μην ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε φράγμα υδρατμών κάτω από τη θερμομόνωση.