domika.gr

ENERGOSTAR

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Ameco pellet

Ameco pellet

Τα πέλλετ Ameco παρασκευάζονται στην επαρχία Χαργκίτα της Ρουμανίας την χώρα του... Περισσοτερα

Πέλλετ Καναδά Pellexo…

Πέλλετ Καναδά Pellexo EN A1

Η Indom Ltd με μεγάλη χαρά ανακοινώνει την αντιπροσώπευση της Abellon CleanEne... Περισσοτερα

Ξύλο Μπρικέτα Energostar

Ξύλο Μπρικέτα Energostar

Ενδεδειγμένα αποτελούν την πιο οικονομική λύση για καύση σε τζάκια ενεργειακά ή ... Περισσοτερα

Καυσόξυλα energostar

Καυσόξυλα energostar

ΟΞΙΑ ΚΑΙ ΔΡΥΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣΔιαστάσεις παλέτας (Μεγάλη)  1,20 Χ 0,80 Χ 1,25 =1,20m3  ... Περισσοτερα

A+ A A-

Πήραν το εργοστάσιο στα χέρια τους

Το «πείραμα της Αργεντινής» ξεκίνησε χθες στη Θεσσαλονίκη. Ακολουθώντας το παράδειγμα των ανέργων στην Αργεντινή της κρίσης, που πήραν υπό τον έλεγχό τους κλειστά εργοστάσια προσπαθώντας να αναστήσουν την παραγωγή, περίπου σαράντα πρώην εργαζόμενοι στη Βιομηχανική Μεταλλευτική (ΒΙΟΜΕ) αποφάσισαν ότι μπορούν οι ίδιοι να ξαναβάλουν μπροστά τις μηχανές.
Παραβλέποντας μια σειρά από νομικά ζητήματα, στην πλειονότητά τους οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ πέρασαν ξανά χθες την πύλη του εργοστασίου, σε πανηγυρικό κλίμα. Συνδικαλιστές και μέλη αριστερών οργανώσεων, που στήριξαν το προηγούμενο διάστημα τους εργαζόμενους της ΒΙΟΜΕ, φώναζαν συνθήματα, ενώ η επαναλειτουργία του εργοστασίου καλύφθηκε από ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Οι εργαζόμενοι φιλοδοξούν να διοικήσουν τη μονάδα, που παράγει χημικά προϊόντα για τον κατασκευαστικό κλάδο (κόλλες για πλακάκια, αρμούς κ.ά.), μέσω συνεταιριστικού σχήματος. Θα είναι, όπως έχουν αποφασίσει, ισότιμοι μέτοχοι και οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από τη γενική συνέλευση. Η ιδιαιτερότητα της ΒΙΟΜΕ, περιγράφει ο εκπρόσωπος του σωματείου των εργατών Μάκης Αναγνώστου, είναι πως δεν έχει χρεοκοπήσει ούτε έχει κηρύξει πτώχευση.
Πρόκειται για θυγατρική της Φίλκεραμ της οικογένειας Φιλίππου, άλλοτε κραταιάς βιομηχανίας πλακιδίων και δομικών υλικών. Το 2011 η μητρική εταιρεία κατέθεσε πτώχευση. Χωρίς να κηρυχτεί πτώχευση στη θυγατρική ΒΙΟΜΕ, οι μηχανές της έσβησαν και 70 άτομα βρέθηκαν στον δρόμο. Η Φίλκεραμ πέρασε στη φάση εκκαθάρισης των περιουσιακών της στοιχείων, ένα από τα οποία είναι και οι μετοχές της ΒΙΟΜΕ. Η αξία των μετοχών αποτιμήθηκε από ανεξάρτητο πραγματογνώμονα στις 490.000 ευρώ τον Απρίλιο του 2012, ωστόσο σήμερα εκτιμάται ίσως και στο μισό. Τον πρώτο λόγο στην πώληση των μετοχών έχει ο σύνδικος, δικηγόρος που ορίστηκε από το Πρωτοδικείο, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία. Οι εργαζόμενοι επιδιώκουν να αποκτήσουν τις μετοχές, ωστόσο ο νέος ιδιοκτήτης θα κληρονομήσει και τα χρέη, ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ, της ΒΙΟΜΕ προς το Δημόσιο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και προμηθευτές.
Και κάπου εκεί ξεκινούν τα δύσκολα. Οι εργαζόμενοι έχουν ζητήσει νομοθετική ρύθμιση και πάγωμα των χρεών από το υπουργείο Εργασίας, αίτημα το οποίο προς το παρόν δεν έχει απορριφθεί. Νομικοί περιγράφουν στα «ΝΕΑ» ότι στην Αργεντινή, σε αντίθεση με τη χώρα μας, το ίδιο το κράτος παρείχε ως κίνητρο το πάγωμα των χρεών, εφόσον οι εργάτες έπαιρναν μία βιομηχανική μονάδα στα χέρια τους (υπόθεση κεραμοποιίας Ζανόν).
Ενα ακόμη κρίσιμο ζήτημα είναι και το κατά πόσο μπορούν να ξεκινήσουν τη γραμμή παραγωγής, καθώς πρέπει να συναινέσει σε αυτό ο σύνδικος και βέβαια οι πιστωτές της ΒΙΟΜΕ. «Ζητάμε ρύθμιση και προς αυτό. Το πρώτο διάστημα θα ανακυκλώσουμε και θα κατεργαστούμε τα προϊόντα που βρίσκονται στην αποθήκη» απαντούν οι εργαζόμενοι, αναγνωρίζοντας ότι το επόμενο διάστημα θα κινηθούν στο όριο της νομιμότητας.
Στο μεταξύ, πρόκειται να βγάλουν σε πλειστηριασμό το κατασχεμένο με δικαστικές αποφάσεις στοκ της επιχείρησης, όπως δικαιούνται. Τα προϊόντα αναμένεται να πουληθούν στα δύο τρίτα της τιμής τους κι εκτιμάται ότι θα συγκεντρωθούν γύρω στις 200.000 ευρώ. Οι ίδιοι αφήνουν να εννοηθεί ότι ένα ποσό έχει συγκεντρωθεί από εργατικά σωματεία στην Αυστρία και στη Δανία, καθώς και ότι ενδιαφέρον για τη χρηματοδότηση του νέου μοντέλου έχει εκφράσει συνεταιριστική τράπεζα της Αργεντινής. Παράλληλα, έχουν ζητήσει επίσης να τους δοθούν προκαταβολικά τα επιδόματα ανεργίας και να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα επιδότησης ανέργων της ΕΕ. «Η εταιρεία ήταν κερδοφόρος, με παραγγελίες στο εξωτερικό. Δεν έκλεισε, αλλά εγκαταλείφθηκε από τους ιδιοκτήτες. Και είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε», λένε.
Την ίδια ώρα ο δικηγόρος της οικογένειας Φιλίππου, Παναγιώτης Μανώλης, δηλώνει στα «ΝΕΑ» ότι θα κινηθούν οι όποιες νομικές διαδικασίες έχουν απομείνει, προκειμένου το εγχείρημα να μπλοκαριστεί. «Το εργοστάσιο μπορεί να λειτουργήσει μόνο με συνεργασία των εργατών και της διοίκησης», σημειώνει κατηγορηματικά.
 
Τα νεα