Η εξοικονόμηση ενέργειας στον ευρύτερο τομέα των δημόσιων, ιδιωτικών οργανισμών και κατοικιών, αποτελεί προτεραιότητα, ιδιαίτερα στις μέρες μας. Με ποιο τρόπο, μέσα απ' τη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, επιτυγχάνεται αξιοποίηση οικονομικών πόρων;
Οι νέες τεχνολογίες παρέχουν αυτή τη στιγμή πληθώρα εφαρμογών για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, τα οποία, ως γνωστόν, είναι από τα πλέον? σπάταλα στη χώρα μας, καταναλώνοντας περί το 33% της συνολικής παραγόμενης ενέργειας. Θέρμανση, κλιματισμός και φωτισμός είναι τα τρία βασικά κόστη ενός κτιρίου στο ενεργειακό κομμάτι και ακριβώς σε αυτούς τους τομείς μπορούν να γίνουν πολλές παρεμβάσεις. Στο κέλυφος του κτιρίου οι εφαρμογές εξοικονόμησης ενέργειας έχουν να κάνουν με τις στεγανώσεις - θερμομονώσεις - ηχομονώσεις, την τοποθέτηση ενεργειακών θερμοδιακοπτόμενων κουφωμάτων και ενεργειακών υαλοπινάκων, την εφαρμογή διατάξεων εξωτερικής και εσωτερικής σκίασης, τη δημιουργία πράσινων δωμάτων, τους οικολογικούς και ενεργειακούς χρωματισμούς.
Πληθώρα εφαρμογών υπάρχουν και για το κομμάτι των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων ενός κτιρίου, όπως, για παράδειγμα, η αντικατάσταση ή αναβάθμιση των συστημάτων θέρμανσης, η αναβάθμιση των δικτύων διανομής, η χρήση ηλιακών συλλεκτών για την παραγωγή ζεστού νερού, η τοποθέτηση συστημάτων αντιστάθμισης. Στις νέες εφαρμογές που κερδίζουν συνεχώς έδαφος στην αγορά είναι η ενδοδαπέδια θέρμανση - δροσισμός και τα αυτόνομα υβριδικά συστήματα, ενώ ο σχεδιασμός νέων λύσεων τεχνητού φωτισμού με την αντικατάσταση λαμπτήρων και φωτιστικών σωμάτων όπου απαιτείται και τις διατάξεις ρύθμισης φωτεινότητας και ελέγχου οδηγεί σε μεγάλη εξοικονόμηση όσον αφορά το κόστος φωτισμού ενός κτιρίου. Στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας περιλαμβάνονται και τα φωτοβολταϊκά, τα οποία, μεταξύ άλλων, μπορούν να εγκατασταθούν πάνω σε ήδη υπάρχουσες κατασκευές, όπως είναι π.χ. η στέγη ενός σπιτιού ή η πρόσοψη ενός κτιρίου, προσδίδουν μεγάλη υπεραξία στο ακίνητο, έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής -οι κατασκευαστές εγγυώνται τα «κρύσταλλα» για 20-30 χρόνια λειτουργίας- έχουν σχεδόν μηδενικές απαιτήσεις συντήρησης, ενώ υπάρχει πάντα η δυνατότητα μελλοντικής επέκτασης, ώστε να ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες ανάγκες των χρηστών. Επιπλέον, τα φωτοβολταϊκά λειτουργούν άριστα τόσο ως αυτόνομα συστήματα, όσο και ως αυτόνομα υβριδικά συστήματα όταν συνδυάζονται με άλλες πηγές ενέργειας (συμβατικές ή ανανεώσιμες) και συσσωρευτές για την αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας.
Ποια τα οφέλη που προκύπτουν και ποιο το κόστος ενεργειακής αναβάθμισης ανά περίπτωση; Συγκεκριμένα, τι ισχύει, για παράδειγμα, σ' έναν επαγγελματικό χώρο ή κατοικία 100 τ.μ.;
Η ενεργειακή αναβάθμιση ενός παλαιού κτιρίου, εφόσον γίνει συνδυαστικά, μπορεί να οδηγήσει σε εντυπωσιακά νούμερα εξοικονόμησης κόστους ρεύματος, υγραερίου ή πετρελαίου, φθάνοντας ακόμη και το 90%. Ενδεικτικά να πούμε ότι μόνο η τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτιρίου συμπεριλαμβανομένου του δώματος/στέγης και της πυλωτής μπορεί να αποφέρει εξοικονόμηση ενέργειας έως και 40%, ενώ με την εγκατάσταση ενός 10 Kw φωτοβολταϊκού στη στέγη (η οποία μπορεί να συνδυασθεί με ένα σύστημα ηλιακών συλλεκτών που παράγει τα ζεστά νερά χρήσης του σπιτιού), εξοικονομείται έως και 90% του κόστους ρεύματος, υγραερίου ή πετρελαίου. Το κόστος θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτιρίου συμπεριλαμβανομένου του δώματος/στέγης και της πυλωτής ανέρχεται στο ποσό των 35 ευρώ ανά τ.μ. κατά μέσο όρο. Όλα τα κτίρια που έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1980 (σχεδόν το 82% των κτιρίων στην Ελλάδα) δεν έχουν μόνωση, διαθέτουν κουφώματα, υαλοπίνακες και συστήματα θέρμανσης-ψύξης παλαιάς τεχνολογίας. Αναφορικά με μια κατοικία 100 τ.μ. κατασκευής πριν από το 1980 αναβαθμίζοντας την ενεργειακά τοποθετώντας εξωτερική θερμομόνωση στο κέλυφος του κτιρίου, αντικαθιστώντας τα παλιά κουφώματα και υαλοπίνακες βάζοντας κουφώματα με θερμοδιακοπή, ενεργειακούς υαλοπίνακες και αναβαθμίζοντας το σύστημα θέρμανσης επένδυση ύψους περίπου 15.000 ευρώ, η αναλογία κατανάλωσης ενέργειας (και του κόστους της φυσικά) για τις ενεργειακές ανάγκες με και χωρίς μόνωση είναι 1 προς 4. Ένας επαγγελματικός χώρος 100 τ.μ. κατασκευασμένος πριν από το 1980, διαθέτοντας πρόσοψη από υαλοπέτασμα περίπου 25 τ.μ., λειτουργώντας 10h/ημέρα, αλλάζοντας τα υαλοπετάσματα με νέας τεχνολογίας και αναβαθμίζοντας το σύστημα θέρμανσης-ψύξης, η αναλογία κατανάλωσης ενέργειας (και του κόστους της φυσικά) για τις ενεργειακές ανάγκες μεταξύ με και χωρίς μόνωση είναι 1 προς 3.
Ποιο είναι το κενό που επιδιώκει να καλύψει η ZeroEnergyBuilding στον τομέα της πράσινης ενέργειας; Δεδομένων μάλιστα των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα μας, ποιες οι προοπτικές του κλάδου στο εγγύς μέλλον;
H ZeroEnergyBuilding ΑΕEY είναι μία από τις πρώτες εταιρείες που ιδρύθηκαν με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις Εταιρείες Ενεργειακών Υπηρεσιών (ESCO), όπως αυτές θεσμοθετήθηκαν στη χώρα μας με υπουργική απόφαση ήδη από τον Ιούνιο του 2011 και αποτελεί ουσιαστικά τη μετεξέλιξη της επιχειρηματικής μονάδας καινοτόμων φωτοβολταϊκών για οροφές του ομίλου Γιαννίδη (Vitex- Hermes), η οποία δημιουργήθηκε το 2009. Το μοντέλο των ΕSCOs λειτουργεί εδώ και χρόνια στη δυτική Ευρώπη, αναλαμβάνοντας την αναβάθμιση κτιρίων, ώστε να εξοικονομείται ενέργεια κι εξασφαλίζοντας παράλληλα τη χρηματοδότηση των απαιτούμενων επενδύσεων σε συνεργασία με τράπεζες ή άλλους επενδυτικούς οίκους. Θεωρούμε -και γι' αυτό κι αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε την εταιρεία μεσούσης της κρίσης- ότι προοπτικές υπάρχουν δεδομένου μάλιστα ότι αυτή την στιγμή όλες οι επιχειρήσεις επιδιώκουν να μειώσουν τα κόστη τους, ενώ στο κομμάτι των ιδιωτών, σημαντική ώθηση δίνει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον», στο οποίο υπάρχουν και σημαντικές βελτιώσεις, σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί η απορρόφηση των πόρων που έχουν δεσμευτεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ (το ύψος των οποίων ανέρχεται σε 400 εκατομμύρια ευρώ). Στις προωθούμενες βελτιώσεις περιλαμβάνεται η αύξηση της προκαταβολής σε ποσοστό 50% από 30% που είναι σήμερα, ενώ σε 6 από 4 χρόνια επεκτείνεται η διάρκεια του προγράμματος, στο οποίο θα μπορούν πια να εντάσσονται και οι εξοχικές κατοικίες.
Ποια τα νέα δεδομένα που πρόκειται να παρουσίασει το σεμινάριο Leadershipin Energyand Environmental Design, που διοργάνωσε η επιχείρηση, και με ποιο τρόπο βρίσκουν εφαρμογή στη σύγχρονη δόμηση;
Στο πλαίσιο της αειφόρου δόμησης η Vitex και η ZEB συνδιοργάνωσαν το πρώτο σεμινάριο LEED στην Ελλάδα για τα πράσινα κτίρια. Το Leadershipin Energy and Environmental Design (LEED?) αναπτύχθηκε από το United States Green Building Council (USGBC) για την παροχή ενός συνεπούς, αξιόπιστου συνόλου προτύπων για περιβαλλοντικά αειφόρες κατασκευές.
Το LEED είναι ένα εθελοντικό σύστημα αξιολόγησης, το οποίο μέσω μιας ολιστικής προσέγγισης της περιβαλλοντικής συμπεριφοράς του κτιρίου, ορίζει ένα σχετικά συγκεκριμένο πλαίσιο για τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία ενός κτιρίου. Στόχος του είναι η προώθηση οικονομικά βιώσιμων κτιρίων, φιλικών στο περιβάλλον με εξαιρετικό εσωτερικό περιβάλλον, καθώς και η ευαισθητοποίηση του κοινού για ολιστική σχεδιαστική προσέγγιση των κτιρίων. Το LEED πιστοποιεί ότι ο σχεδιασμός και η κατασκευή του κτιρίου πραγματοποιήθηκαν με γνώμονα την εξοικονόμηση ενέργειας, τη μείωση των εκπομπών CO2, τη σωστή διαχείριση του νερού, τη βελτίωση της περιβαλλοντικής ποιότητας του εσωτερικού χώρου, την επιλογή και χρήση των κατάλληλων υλικών και την υπεύθυνη διαχείριση των φυσικών πόρων. Το LEED διαθέτει τέσσερα επίπεδα πιστοποίησης: Certified 40-49 βαθμοί, Silver 50-59 βαθμοί, Gold 60-79 βαθμοί, Platinum > 80 βαθμοί.
* Διευθύνων Σύμβουλος της Zero Energy Building