Τα κτίρια δεν είναι τα τίποτα άλλο από συναρμολόγηση διαφορετικών δομικών υλικών . Το κάθε υλικό υπόκειται σε μεταβολές (ανεπαίσθητες στην αντίληψη μας) στον όγκο του, εξαρτώμενες από τις επιδράσεις που δέχεται από παράγοντες έξω από αυτό. Ανάλογα με τις θερμοκρασιακές μεταβολές, την υγρασία, την πίεση από φορτία, την ατμοσφαιρική πίεση κτλ έχουμε διαφορετική συμπεριφορά Του καθενός ξςχωριστά δομικού στοιχείου από αυτά που αποτελούν το σύνολο. Οι μεταβολές των μεμονωμένων στοιχείων επηρεάζουν το σύνολο του οικοδομήματος, πράγμα που σημαίνει ότι όλα τα στοιχεία πρεπει να ΄΄συνεργάζονται΄ ώστε να μην δημιουργούν προβλήματα στα υπόλοιπα. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι τα δομικά στοιχεία είναι πρέπον να εφάπτονται ‘ελεύθερα’ μεταξύ τους.
Αρμούς δεν δημιουργούμε μόνο όταν εφάπτονται μεταξύ τους ανόμοια υλικά. Επιφάνειες από το ίδιο υλικό λόγω μεγάλου μεγέθους ή αλλαγής κατεύθυνσης πρέπει να χωρίζονται με αρμούς.
ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΦΡΑΓΙΣΗΣ ΑΡΜΩΝ
ΚΑΝΟΝΑΣ ΠΛΑΤΟΥΣ
Το πλάτος του αρμού επιλέγεται με βάση την αναμενόμενη κινητικότητα. Η μέγιστη διαρκής επιμήκυνση των υλικών κυμαίνεται (ανεξαρτήτως της ελαστικότητας τους) από 5 – 20 % . Αν πιστεύουμε ότι οι επιμηκύνσεις θα είναι μεγαλύτερες αυξάνουμε το πλάτος του αρμού. Το πλάτος του αρμόστοκου υπολογίζεται και ανάλογα με το μέγεθος των πλακιδίων και του χώρου στον οποίο εφαρμόζονται.
ΚΑΝΟΝΑΣ ΒΑΘΟΥΣ
Σε κάθε πλάτος αντιστοιχεί ένα τεχνικά ορθό βάθος. Για να ρυθμίσουμε το βάθος του αρμού χρησιμοποιούμε ειδικό κορδόνι.
ΚΑΝΟΝΑΣ ΕΦΕΛΚΥΣΜΟΥ
Το σφραγιστικό υλικό ακουμπά μόνο στις 2 παρειές του αρμού αλλά όχι στο πυθμένα του. Με κορδόνι ή ελαιόχαρτο μπορούμε να εμποδίσουμε την επαφή με την τρίτη επιφάνεια
ΚΑΝΟΝΑΣ ΧΗΜΙΚΗΣ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗΣ
Εκτός της κινητικής απαιτείται και χημική συσχέτιση την παρειά του αρμού ( ΔΕΝ εφαρμόζουμε σιλικόνη σε μπετόν ή αλκαλικά υπόβαθρα χωρίς προηγούμενη χρήση primer).
ΒΑΣΙΚΑ ΛΑΘΗ ΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗΣ
Σε μικρές επιφάνειες συγκόλλησης έχουμε μεγάλη κατανάλωση υλικού λόγω μη χρησιμοποίησης αντιστήριξης
Δεν προαλείφονται απορροφητικές επιφάνειες με primer
Δεν υπάρχει αντιστήριξη αποκόλλησης
Προσφύεται το συγκολλητικό υλικό σε 3 επιφάνειες
Σε καταστάσεις αναμενόμενης επιμήκυνσης δεν χρησιμοποιείται κορδόνι αντιστήριξης
Έχει επικρατήσει στη χώρα μας ένας τρόπος αρμολόγησης ο οποίος είναι τελείως λανθασμένος. Με τον τρόπο αυτό αφού αραιωθεί ο αρμόστοκος με νερό και γίνει ιδιαίτερα ‘νερουλός’ ρίχνεται χύδην στο πάτωμα και κατευθύνεται στους αρμούς με την βοήθεια μεγάλων λαστιχένιων ταυ ( Τ ). Κατά την εισχώρηση ο αρμόστοκος έχει την μορφή υγρού ελαφρά παχύρρευστου και διαποτίζει και το υπόστρωμα στα σημεία που η κόλλα έχει αφήσει κενά.
Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται φυσαλίδες που κάποια στιγμή ανεβαίνουν στη επιφάνεια του αρμόστοκου, το υλικό αρμολόγησης όταν στεγνώνει συρρικνώνεται και δημιουργεί ρωγμές ή ‘κάθεται’.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
Ένας γενικά αποδεκτός τρόπος εφαρμογής σε αρμολόγηση εξηγείται παρακάτω:
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Οι αρμοί προς σφράγιση πρέπει να είναι καθαροί και απαλλαγμένοι από σκόνες, λάδια, υπόλοιπα κόλλας κτλ. Αν πιστεύουμε ότι στο βάθος τους έχουν υπολείμματα σκουπιδιών καθαρίζουμε με ηλεκτρική σκούπα. Δεν πρέπει μέσα στο αρμό να υπάρχει νερό, πιθανή υγρασία λόγω διαβροχής δεν θα παρουσιάσει πρόβλημα στην εφαρμογή.
Αναδεύουμε το μίγμα με ηλεκτρικό αναδευτήρα στην αρχή με λίγο νερό ( σε σφιχτή μορφή) ώστε να διαλυθούν οι χρωματικοί κόκκοι του υλικού και στην συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά νερό ώστε να επιφέρουμε το μίγμα στην επιθυμητή μορφή εργασιμότητας. Αφήνουμε το μίγμα να ‘χωνέψει’ για 5-7 λεπτά και κατόπιν ανακατεύουμε ξανά χωρίς προσθήκη νερού και εφαρμόζουμε. Αν αφήσουμε μίγμα στον κουβά για να το χρησιμοποιήσουμε αργότερα φροντίζουμε να έχει σχετικά μεγαλύτερη υγρασία και ανακατεύουμε χωρίς νερό πριν το εφαρμόσουμε. Γενικά αποφεύγουμε συμπλήρωση νερού ή και ενισχυτικού αφού το μίγμα έχει ετοιμαστεί και ανακατευτεί για δεύτερη φορέα διότι μειώνονται οι αντοχές και η κολλητικότητα του αρμόστοκου.
ΕΦΑΡΜΟΓΗ
Η σφράγιση γίνεται με υλικό σχετικά ‘σφιχτό’ και με βοήθεια σπάτουλας αρμολόγησης. Η σπάτουλα κατά το γέμισμα των αρμών πρέπει να έχει γωνία επίστρωσης 45 0 και να δουλεύεται διαγωνίως ως προς τον αρμό που πρέπει να πληρωθεί . Η πίεση προς την επιφάνεια επαφής σπάτουλας – πλακιδίου είναι σχετική με το πόσο σφιχτό είναι το υλικό συγκόλλησης. Μόλις ο αρμός αρχίσει να στεγνώνει (ασπρίζει στην επιφάνεια του πλακιδίου) καθαρίζουμε όλη την επιφάνεια πλακιδίων και αρμού με καθαρό σφουγγάρι και νερό μέχρι να φύγουν όλα τα υπολείμματα και η περίσσια αρμόστοκου. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με καθαρό νερό και με σφουγγάρι που έχει κατακρατήσει ελάχιστη ποσότητα νερού στο μέρος που εφάπτεται στον αρμό. Χωρίς να πιέζουμε το σφουγγάρι ακολουθούμε την πορεία του αρμού. Επιτυγχάνουμε έτσι λείο και γυαλιστερό αρμό που διαρκεί για πάντα.
Καθαρίζουμε την επόμενη και αφού έχει στεγνώσει ο αρμός όλη την επιφάνεια των πλακιδίων με στεγνό πανί για να φύγει η θαμπάδα.
Δεν αφήνουμε το μίγμα να στεγνώσει πολύ διότι απαιτείται επιμονή για το καθάρισμα του και δεν μπορούν να αποδοθούν λείες επιφάνειες Ανάλογα με την θερμοκρασία , την υγρασία και τον αερισμό του χώρου 15 – 35 λεπτά είναι ικανός χρόνος για να ‘τραβήξει ‘ ο αρμός και να μπορούμε να τον καθαρίσουμε. ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΤΕ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΜΟΛΟΓΗΜΕΝΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ !!!!
Ιδανικές θερμοκρασίες αρμολόγησης είναι μεταξύ 20-22 C 0 σε συνθήκες άπνοιας.
Η αρμολόγηση πρέπει να γίνεται μετά το πέρας τουλάχιστον 24ωρών από το από την τοποθέτηση πλακιδίων που χρησιμοποιήθηκε κόλλα και 7-8 ημερών αν η τοποθέτηση έγινε με τσιμεντοκονία.
Συνίσταται η ελαφριά διαβροχή των αρμών πριν την εφαρμογή αν αυτοί είναι τελείως ξεροί ή επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες. ΔΕΝ πρέπει να γίνεται αρμολόγηση σε συνθήκες παγετού και καύσωνα.
Σε πάχη αρμών μεγαλύτερων των 4-5 mm χρησιμοποιούμε χονδρόκοκκο αρμόστοκο.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ
Ο ΑΡΜΟΣ ‘ΚΑΘΕΤΑΙ’
Οφείλετε σε λανθασμένη αντιστήριξη , σε κατανάλωση μεγάλης ποσότητας υλικού σε μικρή επιφάνεια συγκόλλησης
Στον αρμό δεν προβλέφθηκαν επιμηκύνσεις και δεν τοποθετήθηκε κορδόνι αντιστήριξης
Έχει χρησιμοποιηθεί η λάθος μέθοδος αρμολόγησης που περιγράψαμε
Ο ΑΡΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΡΩΓΜΕΣ
Όταν ο αρμός δέχεται θερμικά σοκ κατά την αρμολόγηση είναι δυνατόν να δημιουργηθούν ρωγμές.
Χρησιμοποιήθηκε ο λάθος τρόπος που έχει περιγραφεί παραπάνω. Το υπόστρωμα τραβάει το αραιωμένο αρμόστοκο αργά και ενώ φαίνεται ότι ο αρμός είναι γεμάτος αργότερα κάθεται ή δημιουργεί ρωγμές. ΟΜΟΙΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΦΥΣΑΛΙΔΕΣ .
Ο ΑΡΜΟΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΛΕΙΟΣ
Αν δημιουργηθούν ρηγματώσεις, φυσαλίδες κτλ δεν μπορεί ο αρμός να αποκτήσει γυαλάδα και να είναι λείος. Επίσης προσπάθειες που συνήθως γίνονται για αποκατάσταση των παραπάνω ζημιών με πρόχειρους τρόπους επιφέρουν περαιτέρω καταστροφή του αρμού. Ακολουθήστε την μέθοδο η οποία περιγράφει την ΣΩΣΤΗ εφαρμογή της αρμολόγησης.
ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΜΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΚΟΚΚΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ
Ο αρμόστοκος περιέχει μια σειρά χημικών πρόσθετων, αδρανή υλικά και ειδικά χρώματα σε μορφή κόκκου που προσδίδουν χρώμα στον αρμόστοκο. Αν δεν γίνει καλή ανάδευση κάποιοι κόκκοι δεν σπάνε και αν έρθουν κατά την αρμολόγηση στην επιφάνεια και ‘σκάσουν’ εμφανίζεται το παραπάνω φαινόμενο. ΔΕΙΤΕ την ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ στην μέθοδο ΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗΣ που έχει περιγραφεί παραπάνω.
Να θυμάστε ότι με την προσθήκη ενισχυτικών κόλλας υπάρχει περίπτωση να αλλάξει ανεπαίσθητα ο χρωματικός τόνος του αρμού, καθώς και να παρουσιάζεται ο αρμός πιο μαστιχωτός στην αφή.
Ο ΑΡΜΟΣ ‘ΤΡΙΒΕΤΑΙ’ ΑΦΟΥ ΣΤΕΓΝΩΣΕΙ
Η αρμολόγηση έγινε με πολύ αραιωμένο με νερό υλικό
Έχει συμπληρωθεί από τον τεχνίτη και άλλο υλικό στον αρμόστοκο
Έχει τραβήξει υγρασία ο αρμόστοκος λόγω κακής αποθήκευσης του πριν χρησιμοποιηθεί.
Ο ΑΡΜΟΣ ΑΠΟΚΟΛΛΑΤΑΙ
Η αποκόλληση είναι αποτέλεσμα κακού υπολογισμού των διαστολών – συστολών και επιμήκυνσης του αρμού διαστολής
Δεν έχει χρησιμοποιηθεί ο σωστός αρμόστοκος για το πλάτος του αρμού ( πχ λεπτόκοκκος αρμός για αρμό 4-5 mm)
Δεν υπάρχει σωστό βάθος αρμού
Το σφραγιστικό υλικό προσκολλάται τόσο στις παρειές όσο και στον πυθμένα
Δεν χρησιμοποιήθηκε primer σε απορροφητικές παρειές.
ΔΕΝ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΛΑΚΑΚΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ
Προσέχουμε σε πλακίδια με πόρους να μη λερώνεται η επιφάνεια πέραν του αρμού( χρησιμοποιείστε χαρτοταινίες για την προστασία των πλακιδίων κατά την αρμολογηση) διότι μετέπειτα καθαρισμός τους είναι πολύ δύσκολος.
Έχουμε αφήσει τον αρμό πολύ ώρα και στέγνωσε υπερβολικά
( ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΣΩΣΤΗ ΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ)
ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΛΕΡΩΣΕΙ Ο ΑΡΜΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ ;
Οι αρμοί καθαρίζονται με καθαριστικά που κυκλοφορούν σε καταστήματα με είδη υγιεινής και πλακιδίων. Υπάρχουν ειδικά όξινα καθαριστικά για δύσκολους λεκέδες (πχ Bio Clean 1) που καθαρίζουν, προσδίδουν γυαλάδα και ζωντανεύουν τα χρώματα του αρμόστοκου. ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ ΜΕ ΤΑ ΟΞΙΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ. ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ ΜΑΡΜΑΡΑ, ΠΟΡΩΔΗ ΠΛΑΚΙΔΙΑ ΠΕΤΡΕΣ ΑΠΟ ΑΣΒΕΣΤΌΛΙΘΟ , διακοσμητικές πέτρες και πλακίδια με μεταξοτυπίες. ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ
Στις επιφάνειες που δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όξινα υλικά, εφαρμόζουμε καθαριστικά πιο ήπιας μορφής.
ENERGOSTAR
- 1
- 2
- 3
- 4
Ameco pellet
Τα πέλλετ Ameco παρασκευάζονται στην επαρχία Χαργκίτα της Ρουμανίας την χώρα του... Περισσοτερα
Πέλλετ Καναδά Pellexo…
Η Indom Ltd με μεγάλη χαρά ανακοινώνει την αντιπροσώπευση της Abellon CleanEne... Περισσοτερα
Ξύλο Μπρικέτα Energostar
Ενδεδειγμένα αποτελούν την πιο οικονομική λύση για καύση σε τζάκια ενεργειακά ή ... Περισσοτερα
Καυσόξυλα energostar
ΟΞΙΑ ΚΑΙ ΔΡΥΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣΔιαστάσεις παλέτας (Μεγάλη) 1,20 Χ 0,80 Χ 1,25 =1,20m3 ... Περισσοτερα